Kategorie:

Ekologiczny hotel

Pandemia zmieniła wiele dziedzin życia, w tym podróżowanie i sposób w jaki odkrywamy nowe miasta i krajobrazy. Konsumenci stają się o wiele bardziej wymagający, jeśli chodzi o wybór miejsc docelowych, środków transportu i hoteli, wybierając te, które oferują możliwość turystyki zrównoważonej, czyli szanującej środowisko i społeczności. Dlatego też, jeśli jesteś częścią branży hotelarskiej, bardzo ważne jest, aby wziąć ten czynnik pod uwagę w celu zwiększenia liczby rezerwacji i zaoferowania swoim gościom doświadczenia, którego szukają.

Zrównoważona turystyka: inny sposób podróżowania

Idea zrównoważonej turystyki nie jest nowa, choć stała się znacznie bardziej popularna w związku z epidemią. Już w 1995 r. w Karcie Zrównoważonej Turystyki ustalono, że rozwój turystyki musi być opłacalny ekonomicznie, etycznie i sprawiedliwy lokalnie dla społeczności oraz zrównoważony ekologicznie w perspektywie długoterminowej. Chodzi o zarządzanie zasobami w sposób, który zaspokaja potrzeby gospodarcze i społeczne, nie zaniedbując przy tym lokalnych kultur i różnorodności biologicznej. To właśnie to przekonanie motywuje ludzi, którzy decydują się na taki sposób podróżowania. Do tej pory poznaliśmy kilka definicji, ale jak sprawić, by twój hotel był zrównoważony? Oto kilka pomysłów.

Recykling: żywność, która nie jest spożywana przez gości może być przekształcona w odpady organiczne, które użyźniają glebę lub nawet wytwarzają energię. Również materiały takie jak plastik, papier czy karton mogą być ponownie wykorzystane do dekoracji pomieszczeń w oryginalny i odmienny sposób. Kolejnym ważnym punktem jest edukacja podróżnych w zakresie segregacji śmieci. Możesz umieścić różne kosze podzielone według kolorów, aby zachęcić ludzi do odróżniania odpadów nadających się do recyklingu od odpadów organicznych.

Recenzje najlepszych hotelów

Wykorzystanie energii odnawialnej: jest już kilka hoteli na całym świecie, które stosują tego typu praktyki. Czy to poprzez umieszczenie paneli słonecznych w celu wykorzystania niewyczerpanej energii słonecznej, czy też turbin wiatrowych, kwatery wykorzystują te źródła do wytwarzania ciepła i oszczędzania energii.

Ekologiczne środki higieny osobistej: chodzi o oferowanie gościom mydła, szamponu, a nawet organicznej pasty do zębów, czyli wyprodukowanej bez pestycydów i co najważniejsze, nie testowanej na zwierzętach.

Sezonowe menu i lokalne produkty: przynosi to korzyści gościom, planecie i lokalnym społecznościom. Hotele powinny budować swoje menu myśląc o produktach sezonowych, aby wygenerować zrównoważoną konsumpcję, przybliżyć podróżnym rzeczywistość mieszkańców każdej destynacji i zapewnić pracę na rzecz społeczności, co z kolei przyniesie korzyści regionalnej gospodarce.

Zmniejszenie zużycia wody: niektóre hotele zachęcają gości do ponownego użycia ręczników i prześcieradeł, aby uniknąć marnowania wody na ich codzienne pranie. Ich celem jest również ponowne wykorzystanie wody deszczowej i zainstalowanie wydajnych baterii.